Ordinacija Thaler – Ordinacija dentalne medicine dr. Anita Thaler  Stomatološka ordinacija Zagreb

O nama

Česta pitanja

Što je zdravo zubno meso?

Zdravo zubno meso ili gingiva je ključan dio potpornih struktura koji drže zube na svom mjestu. Zdravo zubno meso je čvrsto, ne krvari, prianja uz zube i stvara zaštitni štit oko njih. Zato je zdravo zubno meso iznimno važno za zdravlje zuba

Što je bolest zubnog mesa?

Ako bolujete od bolesti zubnog mesa koja se još naziva i gingivitis, Vaše zubno meso je na udaru bakterija iz zubnih naslaga koje se nakupljaju između zuba te uz liniju zubnog mesa.

Krvarenje i upala koji pri tom nastaju znak su da se Vaše zubno meso pokušava obraniti od zubnih naslaga. Na sreću, gingivitis je reverzibilan ukoliko se provodi pravilna njega i kontrola zubnih naslaga.

Pravilna njega sprječava buduća oštećenja koja mogu polako oslabiti sposobnost Vašeg zubnog mesa u zaštiti struktura koje podupiru zube.

Što su zubne naslage i zubni kamenac?

Zubne naslage su sloj bakterija na površini zuba koje mogu uzrokovati propadanje zuba i bolesti zubnog mesa. Ako se zubne naslage ne uklanjaju redovito, mogu kalcificirati i pretvoriti se u zubni kamenac koji onda može ukloniti jedino Vaš doktor dentalne medicine.

Kako spriječiti nastajanje zubnih naslaga?

Najbolji način za borbu protiv bolesti zubnog mesa je da zubne naslage nemaju mjesto gdje se mogu sakriti.
Redovno posjećujte Vašeg doktora dentalne medicine. Profesionalno čišćenje pomoći će prevenirati nakupljanje štetnih zubnih naslaga i kamenca te otkloniti već postojeće nakupine. Dodatno, dobit ćete stručan savjet o oralnoj higijeni koji je prilagođen upravo Vašim potrebama.

Četkajte zube najmanje dvije minute dva puta dnevno s pastom za zube koja sadrži tvari za uklanjanje zubnih naslaga i pomaže u smanjenju gingivitisa. Izaberite četkicu za zube koja učinkovito uklanja zubne naslage. Redovna svakodnevna upotreba antibakterijske tekućine za ispiranje usne šupljine je dodatna pomoć pravilnom uklanjanju zubnih naslaga.

Položite četkicu za zube pod kutom od 45 stupnjeva u odnosu na liniju zubnog mesa i kružite četkicom u smjeru od linije zubnog mesa.
Nježnim, kratkim pokretima četkajte zube naprijed natrag uz površinu zuba i zubnog mesa.

Pravilna higijena zubi

Koristite konac za zube jednom dnevno kako biste otklonili zubne naslage koje su se uhvatile u uske međuzubne prostore. To je osobito korisno mlađim ljudima koji obično imaju uže međuzubne prostore.
Umetnite konac između zuba i prođite njime oko svakog zuba. Nježno povlačite gore dolje konac za zube, ali bez prejakog pritiska na zubno meso.
ZA VIŠE INFORMACIJA I SAVJET UPITAJTE SVOG DOKTORA DENTALNE MEDICINE

Koje su posljedice ako ništa ne poduzimam?

Ako se ne liječi gingivitis može postati trajni, kronični problem i može oštetiti zaštitni sloj koji zubno meso stvara oko zuba. To rezultira stvaranjem tzv. džepa koji omogućava zubnim naslagama još dublje prodiranje. Zatim se dalje oštećuju vezivna vlakna koja zub drže na svom mjestu. Takvo stanje nazivamo parodontitis.
Gingivitis je reverzibilno stanje koje se uz pomoć Vašeg doktora dentalne medicine može zaustaviti, odnosno zubno meso može ponovo postati zdravo.
Oštećenja nastala od parodontitisa nepovratna su , ali ipak je potrebno profesionalno liječenje koje može zaustaviti napredovanje i sačuvati Vaše zube.
Liječenje kroničnog gingivitisa i parodontitisa može uključivati kratkoročnu upotrebu medicinskih tekućina za ispiranje usta. Ukoliko ste bili podvrgnuti terapiji parodontitisa pravilna kontrola zubnih naslaga je ključna za održavanje terapijskih rezultata i sprječavanje gubitka zuba.
GINGIVITIS - PARODONTITIS

Zubno meso lagano krvari za vrijeme četkanja zuba?

Zabrinuti ste za zdravlje Vašeg zubnoga mesa? Postoje tri znaka koja otkrivaju bolesti zubnoga mesa, a jednostavno se prepoznaju.
• Krvarenje – redovito se javlja za vrijeme četkanja zuba
• Upala – Zubno meso je crveno, a djeluje mekano i otečeno
• Zubno meso se povuklo – izloženi su unutrašnji, osjetljivi dijelovi zuba
Iako ti problemi možda ne djeluju ozbiljno, bez liječenja mogu dovesti do ozbiljnijih problema u budućnosti uključujući i gubitak zuba.
Trudnoća, dijabetes ili neki lijekovi mogu povećati taj rizik.
Ukoliko prepoznate bilo koji od znakova bolesti zubnoga mesa obratite se Vašem doktoru dentalne medicine kako biste se dogovorili najbolji Vama prilagođen terapijski postupak.

Koliko su reklamirane paste za izbjeljivanje zuba zaista djelotvorne?

Pacijenti se danas nalaze u pomalo zbunjujućoj situaciji , jer ne mogu razlučiti bezvrijedne tretmane od onih koji će im sigurno dati rezultate. Agresivne reklame i naravno povoljnija cijena često puta su razlog lošeg izbora.

Naime, zubne paste koje se reklamiraju, sadrže vrlo malu koncentraciju karbamid peroksida, tako da efekta nema ili je toliko diskretan da je gotovo zanemariv u odnosu na ono što se postiže u stomatološkoj ordinaciji.

Da li izbjeljivanje zuba može biti štetno?

Ono što je bitno naglasiti, izbjeljivanje zuba je medicinski zahvat koji može biti obavljen bez štetnih posljedica samo ako ga obavlja profesionalna osoba , a to je stomatolog.
Kao i kod svake nestručno obavljene medicinske intervencije, mogu se dogoditi manje ili više ozbiljne poslijedice kao što su prolazne iritacije gingive, trajne diskoloracije zuba, vanjska resorpcija korijena zuba kao i moguće infekcije ako se zahvat obavlja u nesterilnim uvjetima. Također je bitno da se koriste klinički ispitani i registrirani preparati, jer to jamči sigurnost da je zahvat obavljen na visoko profesionalan i za pacijenta maksimalno siguran način.

Kada treba izbjeljivati zube i tko ne bi trebao izbjeljivati zube?

Zube izbjeljujemo onda kada smo nezadovoljni njihovom bojom. Obzirom da je percepcija svjetlog /tamnog subjektivni doživljaj, odluka o izbjeljivanju je osobna stvar svakog pojedinca.
Izbjeljivanje nije preporučljivo mlađim osobama od osamnaest godina, osobama koje boluju od uznapredovale parodontoze, osobama koje boluju od nekih drugih kroničnih bolesti, te trudnicama i dojiljama.
Bitno je naglasiti da su klinički pregled i podaci dobiveni od pacijenta izuzetno važni, jer na temelju njih stomatolog može donijeti odluku o načinu izbjeljivanja ili jednostavno primijeniti neki drugi estetski zahvat, jer izbjeljivanje ne bi dalo željene rezultate.

Koliko često se izbjeljivanje može raditi?

Nakon kliničkog pregleda i uzimaja anamneze, stomatolog će se odlučiti koja je vrsta izbjeljivanja adekvatna za pacijenta. Ovisno o jačini obojenosti to može biti tretman obavljen u jednoj ili više posjeta. Isto tako može se kombinirati izbjeljivanje u ordinaciji sa kućnim izbjeljivanjem kao načinom održavanja postignute boje. Pravilnom higijenom i poštivanjem nekolicine pravila vezanih uz konzumaciju određenih namirnica dugo se može održati postignut rezultat. S vremenom će boja zuba malo potamniti, ali ne onako kako je bilo prije zahvata. Održavanje boje prakticira se najranije nakon šest do osam mjeseci, a najćešće nakon dvanaest do petnaest mjeseci.

 

Pomoći ćemo Vam da ostvarite osmjeh kakav ste oduvjek željeli i podučiti Vas kako ćete pospješiti svoje dentalno zdravlje. Individualnim pristupom svakom pacijentu pružamo ono što je za njega najbolji izbor. Pozivamo Vas da „prošetate“našim stranicama i vidite koje tehnike koristimo i koje zahvate nudimo našim pacijentima…

Posebne ponude

Estetika lica

Mezoterapija DermaPen-om odnosno "Skin needling" jest minimalno invazivna metoda kojom se tankim iglicama prodire kroz sloj epidermisa i dermisa... Saznaj više →

Cjenik

Cijene su informativnog karaktera i podložne su izmjenama. U mogućnosti smo vam ponuditi pored gotovinskog plaćanja...

Saznaj više

Česta pitanja

Pomoći ćemo Vam da ostvarite osmijeh kakav ste oduvjek željeli i podučiti Vas kako ćete pospješiti svoje dentalno zdravlje...

Saznaj više

Informacije

Kratke informacije o radnom vremenu, tretmanima, načinu plaćanja, download brošure itd...

Saznaj više